Zat 25 nov 2023

Samenaankoop Velt : meer fruitbomen in de stad !

Wat smaakt er beter dan een sappige vrucht die je zonet van de boom hebt geplukt? Wil jij een ​​fruitboom of -struik planten? Appelbomen, perenbomen, moerbeibomen, vijgenbomen, bessenstruiken... Alles is mogelijk, zelfs in een stadstuin! De Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en Tuinieren (Velt) organiseert een samenaankoop van fruitbomen en - struiken voor alle Brusselaars.

Omdat fruitbomen - en struiken waardevol zijn voor de stad en haar bewoners, biedt Velt de mogelijkheid om er tot en met 31 september 2023 te bestellen via haar website:

https://veltsamenaankoop.be/

Jouw voordeel?
- Een uitgebreid assortiment aan fruitbomen- en struiken, voor alle maten en soorten tuinen - Je bent zeker van 100% ecologisch plantgoed
- Je krijgt 10% korting op de prijzen van de catalogus

Op de website vind je alle informatie terug om de meest gepaste fruitboom te kiezen.

Heb je ondersteuning of advies nodig over hoe je fruitbomen moet verzorgen? Op de website van de Velt vind je allerlei nuttige onderhoudstips. Met concrete vragen kan je contact opnemen met een Velt fruitexpert via vergerpartage@velt.nu.

Verger Partagé, een fantastisch idee!

De samenaankoop kadert in het project Verger Partagé, het stadsfruitproject van Velt in Brussel. Met de steun van Leefmilieu Brussel in het kader van de Good Food-strategie maken we van stadsfruit een ecologische en sociale troefkaart.

Op zaterdag 25 november mag je de bestelde fruitbomen en -struiken komen halen in Anderlecht! Lees verder voor meer informatie over de exacte locatie en het tijdstip van het afhaalmoment. Verder krijg je ook al wat tips mee voor het transport van je plantgoed en om de aanplant goed voor te bereiden.

Locatie afhaalmoment:

Jouw bestelling zal klaarliggen op de site van 'Bizet Bizar'. De ingang van de site voor het afhaalpunt is in de Félicien Ropsstraat 13, 1070 Anderlecht (zie plan). Volg de groene Velt-pijlen de dag zelf.

In het geval je de locatie niet meteen kan vinden, kan je mijn collega Nadia bereiken op haar gsm-nummer: 0474 90 31 75.

Tijdstip afhaalmoment:

Je kan jouw bestelling komen halen tussen 10 - 13u.

Voor een goede organisatie van het afhaalpunt, vragen we jou om op voorhand een vast tijdslot op te geven via deze link.

Alvast bedankt om jou aan het gekozen tijdslot te houden. Dat maakt het voor ons gemakkelijker, maar ook voor jezelf. Indien je niet meer op het opgegeven tijdstip kunt, geef dan een seintje via mail: elise@velt.nu.

Tips voor transport:

In onze brochure las je al tips over hoe je jouw plantgoed best transporteert. We herhalen deze nog eens voor jou:

  • Houd rekening met de lengte van het plantgoed bij de afhaling. In deze tabel staan richtwaarden van de formaten voor fruitstruiken en fruitbomen per boomvorm:

  • Alle fruitbomen, op de moerbei en vijg na, worden verkocht met naakte wortels. Van het kleinfruit wordt een deel (aalbes, stekelbes, jostabes, framboos) met naakte wortels verkocht, de rest in pot. Tijdens het transport is het plantgoed met naakte wortels zeer vatbaar voor uitdroging (door de wind) en beschadiging. Vervoer de bomen daarom bij voorkeur in een gesloten wagen.

  • Passen de fruitbomen niet in je wagen? Vervoer ze dan in een open aanhangwagen of bestelwagen en bedek de wortels met een deken of zak zodat de wortels geen vocht verliezen door de wind. Ook touwen om alles goed vast te maken zijn nuttig.

  • Bij aankomst thuis leg je de fruitbomen het best zo gauw mogelijk in een tegen wind en zon beschutte plaats (schuur, tuinhuis, onverwarmde garage).

Planttips:

Eens je het plantgoed hebt afgehaald, is het belangrijk om ze op de goede manier te planten. Hierover ook enkele tips:

  • Planten met naakte wortels plant je zeker binnen de 48 uur. Planten in pot kun je nog op een later moment uitplanten (in de lente).

  • Plant bij voorkeur op een rustige en bewolkte dag. Is er veel zon of wind, dan loop je het risico dat de wortels uitdrogen. Vermijd vorst en plant nooit na dagen van onophoudelijke regen. De bodem mag bij het planten niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog.

  • Krijg je niet alles binnen de 48 uur geplant? Kuil het plantgoed dan voorlopig in. Maak hiervoor een kuil van 50 cm diep, het liefst op een beschutte, schaduwrijke, niet te natte plaats. Zet het plantgoed erin en bedek de wortels met vochtige aarde, zand of compost. Plaats de planten bij voorkeur schuin zodat ze niet omwaaien. Op die manier kun je het plantgoed nog één maand bewaren.

  • In dit filmpje zie je hoe je in 5 stappen je fruitboom de beste start geeft: https://velt.nu/tip/hoe-plant-je-een-fruitboom-struik

  • Na het planten, is het nog niet gedaan. Je fruitboom of -struik heeft verzorging (snoei, bemesting) nodig. Op de website van Verger Partagé lees je hoe je de bodem onder een fruitboom verzorgt. https://velt.nu/verger-partage

Als je nog vragen hebt omtrent de levering of de aanplant van je plantgoed, aarzel niet om ze te stellen! Indien niet, zien we jou op 25 november.

Mooi weekend gewenst!

In samenwerking met:

Velt vzw